vineri, 4 aprilie 2014

Recenzie:Nu pleca... de Douglas Kennedy

 

În noaptea celei de-a treisprezecea aniversări a sa, Jane Howard a făcut un jurământ în faţa părinţilor ei severi: nu se va mărita niciodată şi nu va avea copii. Însă viaţa, după cum va descoperi Jane, este profund întâmplătoare. Mulţi ani mai târziu, e profesoară în Boston şi îndrăgostită de un bărbat strălucitor şi excentric pe nume Theo. Apoi Jane rămâne însărcinată. Maternitatea se dovedeşte a fi o surpriză extrem de bine-venită, însă când o răsturnare devastatoare de situaţie îi dă peste cap existenţa, nu are de ales decât să fugă de tot ceea ce ştie şi să părăsească lumea. Tocmai când s-a hotărât să renunţe la viaţă, dispariţia unei tinere fete o scoate din inerţie şi o face să pornească într-o căutare obsesivă a unui soi de izbăvire personală. Convinsă că ştie mai multe despre caz decât poliţia, este obligată să ia o decizie: să stea ascunsă sau să scoată la iveală un adevăr cumplit?
Noul roman al lui Douglas Kennedy este un portret excepţional al modului nostru de a trăi, al diferitelor căi pe care le urmărim în cursul unei singure vieţi şi a naturii arbitrare a destinului. Asemenea celorlalte romane ale sale care s-au bucurat de o imensă apreciere, cartea de faţă este o lectură ce ne pune faţă-n faţă cu dilemele cu care ne confruntăm, încercând să ţinem piept la tot ceea ce soarta ne aruncă în cale.Recenzie:

    In cartea Nu pleca... de Douglas Kennedy este vorba despre o tanara a care trece prin mai multe tragedi si a carei viata se schimba treptat pana in acel punct in care ajunge sa creada ca singurul lucru care ii mai ramane este sa renunte la viata sa.
Jane Howard este un personaj destul de complex,care ne ofera imaginea unei femei care incearca sa-si mentina rutina zilnica sau care incearca sa arate ca este independenta si ca de cate ori cade se poate ridica,desi pot sa spun ca la un moment dat am crezut ca viata i-a venit de hac fix cand nu se astepta.Genul de persoana care desi incearca din rasputeri sa dovedeasca ca este in stare sa infrunte lumea fara ajutorul  cuiva,dar care realizeaza ca greseste abia dupa ce ceva foarte rau se intampla.

Povestea ei incepe cand Jane le marturiseste parintilor sai ca nu se va marita niciodata si ca nu va avea niciodata copii,insa din acel punct totul se schimba si devine din ce in ce mai greu si mai tulburator.
Fiecare pas pe care Jane il face se dovedeste a fi complicat,desi uneori deciziile ei par a fi destul de usoare.
Este o poveste destul de interesanta.Unele scene te tin cu sufletul la gura,iar altele te lasa cu multe intrebari.
In mare parte avem parte de detalii despre viata amoroasa a lui Jane,apoi despre cum Jane devine mama si cum se transforma viata ei.

Nimic nu este usor,ci foarte complicat.Feluil in care Jane trece prin toate obstacolele pe care i le pune viata in cale pare destul de curajos,insa cu siguranta nu mi-as dori sa trec prin aceste lucruri.
Cartea este bine scrisa si mi-a placut faptul ca am gasit destule detalii despre fiecare intamplare din viata lui Jane,fara sa fiu nevoita sa caut eu acele detalii.De exemplu mi-a placut cand am citit despre viata academica a lui Jane sau cand a lasat totul balta dupa acel episod urat din viata ei si s-a mutat in Calgary,un loc unde a reusit sa gaseasca un mod de a merge mai desparte.

Recunosc ca uneori au fost scene care mi s-au parut cat de cat ciudate,insa nu am de gand sa dau detalii.Dar mi-a placut faptul ca a fost o poveste originala si personajele nu au fost exagerate asa cum ma asteptam.
Adevarul este ca avem parte de tot felul de intamplari care o fac pe Jane sa devina mai puternica,dar si intamplari care o fac sa ajunga intr-o stare destul de rea.
Dar pana la urma totul se intampla cu un scop,iar viata lui Jane ia o intorsatura destul de neasteptata,dar care o va ajuta sa treaca mai departe si sa poata sa isi vada de viata sa.

Mi-a parut rau de Jane ca s-a lasat asa usor pacalita de unele personaje.Cat de usor a cazut prada minciunilor si cat de usor s-a invinovatit atunci cand accidentul fiicei sale s-a intamplat.
S-au intamplat atatea lucruri incat nici macar nu mai stiu care sunt cele mai importante si care sunt cele mai putin importante,dar adevarul este ca mi s-a parut o poveste destul de interesanta.
O carte care are 600 de pagini intotdeauna are ceva interesant in ea,o poveste tulburatoare sau interesanta,dar de data asta o poveste a unei femeii care dupa tot ceea ce i se intampla in viata sa reuseste sa isi tina capul sus si sa mearga inainte ,chiar daca nu este usor.

Ceea ce mi s-a parut si mai interesant este ceea ce s-a intamplat in ultima parte a cartii,din momentul in care Jane s-a mutat in Calgary si a aflat despre cazul fetitei disparute.
Mi s-a parut interesant faptul ca ,desi avea atatea probleme pe cap,Jane a reusit sa rezolve acel caz gasind fata si afland cine era vinovatul.Mi-a placut asta ,desi politia i-a spus clar sa inceteze, .Dar cel mai mult mi-a placut faptul ca a facut in asa fel incat sa ramana in anonimat,ca nimeni sa nu afle ca ea era cea care rezolvase cazul.Si cand ma gandesc ca alte persoane ar fi sarit imediat in centrul presei pentru atentie si celebritate.

Nu pleca... este genul de carte plina de urcusuri si coborasuri.O poveste de viata a unei femei care incearca sa-si gaseasca rostul in viata.O femeie care pierde mult,poate chiar prea mult,dar nu se lasa usor.Niciun comentariu: