vineri, 1 noiembrie 2013

Recenzie:Dubla Constrangere de Chris Bohjalian .

Când Laurel Estabrook, studenta în al doilea an la colegiu, este atacată în vreme ce se plimba cu bicicleta pe un drumeag din Vermont, viaţa ei se schimbă pentru totdeauna.
Până atunci o fată deschisă şi înconjurată de prieteni, Laurel îşi găseşte refugiul în fotografie şi începe să lucreze ca voluntară, apoi, după terminarea colegiului, ca angajată a unui adăpost pentru oamenii străzii. Acolo îl cunoaşte pe Bobbie Crocker, un bătrân suferind de schizofrenie, a cărui singură avere este o cutie de fotografii pe care o ţine departe de ochii curioşilor. Când Bobbie moare pe neaşteptate. Laurel descoperă că poveştile acestuia erau adevarate: Bobbie Crocker fusese cândva un fotograf de succes, care lucrase cu personaje legendare precum Chuck Berry, Robert Frost şi Eartha Kitt.
Pe masură ce fascinaţia lui Laurel faţă de viaţa lui Bobbie începe să se transforme în obsesie, ea devine convinsă că unele dintre fotografiile acestuia dezvăluie un secret de familie întunecat, adânc ascuns. Iar căutarea adevărului o va purta într-un joc de-a şoarecele şi pisica cu cei care o urmăresc şi care susţin că vor să o salveze.
În acest fascinant thriller literar, plin de personaje complexe şi surprinzătoare – printre care îi întâlnim pe Jay Gatsby şi pe Daisy Buchanan –, Chris Bohjalian îşi poartă cititorii într-o călătorie memorabilă, surprinzătoare şi obsedantă.



Recenzie:


Am inceput sa citesc cartea deoarece eram curioasa sa aflu despre ce era vorba.Mi-a placut descrierea ,desi pot sa spun ca am crezut ca nu o sa fie cine stie ce.Ei bine ,recunosc ca a fost destul de buna.

Cartea are un inceput destul de tulburator ,iar pe parcurs descoperim ca o singura intamplare iti poate schimba complet viata.Cum poti deveni obsedat si insetat de informatii,chiar daca cei din jurul tau ajung la concluzia ca ceva nu e in regula cu tine.Dar daca aceasta obsesie se dovedeste a fi exact purul adevar?

Ei bine,Laurel Estabrook era studenta in anul doi la colegiu cand a fost atacata in timp ce se plimba cu bicicleta in Vermont.Acea intamplare a schimbat-o complet,din fata plina de viata inconjurata de prieteni in fata retrasa care isi gasise refugiu in fotografie.
Desi trauma prin care trecuse o schimbase,Laurel era genul de persoana dispusa sa ajute mereu.Faptul ca lucra la un adapost pentru oamenii strazii dovedea ca dorea sa faca un bine.

Obsesia lui Laurel si nevoia ei de a afla adevarul incepe dupa ce la adapost apare un batran pe nume Bobbie Crocker cu o colectie impresionanta de fotografii.Dar Bobbie moare pe neasteptate iar Laurel afla ca toate acele poze ii apartineau lui Bobbie si chiar erau facute de acesta,insa nu se asteptase niciodata ca sa afla adevarul cu ajutorul lor si ca aflarea adevarului sa devina o obsesie pentru ea.

Mi-a placut Laurel.Un personaj placut,care in ciuda traumei prin care trecuse a continuat sa-si traiasca viata asa cum putea,chiar daca s-a schimbat foarte mult.Bineinteles treptat nu mi-a placut cum au evoluat lucrurile,deoarece de cand i s-au predat acele poze Laurel incepuse sa se indeparteze mai rau de singurii oamenii care mai erau in viata ei.

Recunosc ca la inceput nu prea am inteles de ce era atat de obsedata de acele poze,insa pe parcursa am inceput sa inteleg in mare parte faptul ca ea cauta adevarul si legatura dintre Bobbie si cei care o atacasera.

Este o carte cu un subiect un pic mai complicat,care are la baza o poveste care te va intriga cu adevarat.
Toate informatiile pe care Laurel le gaseste au legatura cu familia lui Bobbie Crocker,adica cu Daisy si Tom Buchanan.Jay Gatsby si Pamela Marshfield.Oamenii care facusera parte din viata lui Bobbie,oamenii a caror viata nu era tocmai cum credeau alti.

Obsesia este periculoasa,te poate indemna sa faci lucruri pe care nu ai crezut ca este in stare sa le faci.Laurel Estabrook a vrut sa afle adevarul cu orice pret si la aflat.Dar oare raspunsurile sunt exact cele pe care le cauta?


Niciun comentariu: