miercuri, 14 decembrie 2011

Recenzie: Shatter Me de Tahereh Mafi.


Juliette hasn't touched anyone in exactly 264 days.


The last time she did, it was an accident, but The Reestablishment locked her up for murder. No one knows why Juliette's touch is fatal. As long as she doesn't hurt anyone else, no one really cares. The world is too busy crumbling to pieces to pay attention to a 17-year-old girl. Diseases are destroying the population, food is hard to find, birds don't fly anymore, and the clouds are the wrong color.


The Reestablishment said their way was the only way to fix things, so they threw Juliette in a cell. Now so many people are dead that the survivors are whispering war-- and The Reestablishment has changed its mind. Maybe Juliette is more than a tortured soul stuffed into a poisonous body. Maybe she's exactly what they need right now.


Juliette has to make a choice: Be a weapon. Or be a warrior.

Juliette nu a atins pe nimeni de exact 264 de zile. Ultima dată când a făcut-o a fost un accident, dar Restauraţia a aruncat-o în închisoare acuzând-o de crimă. Nimeni nu ştie de ce atingerea lui Juliette este fatală. Atâta vreme cât, izolată, nu face rău altora, nimănui nu îi pasă cu adevărat. Lumea este prea preocupată de dezastrul din jur ca să mai dea importanţă unei fete de şaptesprezece ani. Diverse molime distrug populaţia, hrana nu se mai găseşte decât cu greu, păsările nu mai zboară, iar norii au culori ciudate.
Restauraţia a hotărât că singurul mod de a îndrepta lucrurile este cel gândit de ei, aşa că decid să o arunce pe Juliette într-o celulă. După moartea atâtor oameni, supravieţuitorii încep să discute pe ascuns despre un posibil război – iar Restauraţia vede acum lucrurile altfel. Poate că Juliette este mai mult decât un suflet chinuit ascuns într-un trup nociv. Poate că ea este de fapt exact soluţia de care au nevoie.
Juliette trebuie să facă o alegere. Să fie o armă. Sau să fie un războinic.
Va propun sa cititi cartea inainte sa cititi comentariul de mai jos!


Recent am citit cartea Shatter Me de Tahereh Mafi.Inca nu a aparut la noi,dar cei de la Editura Leda au anuntat ca va fi publicata in Romania anul viitor.Well.La inceput nu prea am inteles despre ce este vorba.Totul a inceput cu o fata inchisa intr-un loc departe de oamenii.Ei,bine acea fata este Juliette.Dupa cum scrie si in scurta descriere "Juliette nu a mai atins pe nimeni de 264 de zile".De ce?Pai e simplu.Atingerea ei este mortala.
Pentru ea este un blestem.Pentru alti este o arma.
Ceea ce nu mi-a placut la aceasta carte a fost felul in care s-au repetat fraze sau cuvinte de 3 ori una dupa alta.Exemplu: "The pocket of the purple dress.The pocket of the purple dress.The pocket of the purple dress." sau "death death death".Acest lucru sa intampla foarte mult pe parcursul intregii carti.,insa nu cred ca este o problema.
Parintii lui Juliette au acceptat foarte usor sa fie luata de langa ei,ba chiar ei cu mana lor au predat-o pe mana autoritatilor sustinand ca este un  monstru.Va dati seama cum ar fi ca parintii vostri sa faca asa ceva?Toate astea din cauza ca accidental cineva murise din cauza lui Juliette.In timp ce ei o resping,pentru alti este foarte valoroasa.Fiind luat de la varsta de 14 ani-14 ani in care parintii ei au fost nevoiti sa se mute mereu-,ea este inchisa intr-un loc izolat de lume.Restauratia facuse o promisiune fata de oamenii:Ca totul va fi mai bine.Lucrurile se vor schimba si etc.Insa in schimb tot ce au facut a fost sa distruga tot.
Atunci cand Juliette primeste un coleg de camera lucrurile incep sa se complice.Pana in acel moment nu mai vorbise cu nimeni.De 264 de zile nimeni nu ii mai adresase nici un cuvant.Ca sa isi aminteasca cate zile au trecut ,avea un carnetel in care nota.
 Atunci cand Adam-baiatul cel nou-incearca sa o atinga Juliette spune:
“You can't touch me," I whisper. I'm lying, is what I don't tell him. He can touch me, is what I'll never tell him. Please touch me, is what I want to tell him.
  Ceea ce Juliette realizeaza este ca il cunoaste.But sadly..el pare ca nu stie cine e ea.Se intampla multe lucruri.Juliette nu isi da seama cand Adam o atinge-adica nici unul nu realizeaza ca el este imun la atingerea ei.
Aducerea lui Adam in camera sau celula lui Juliette nu este ceva normal.El este un soldat al Restauratie si scopul lui este de a arata ca zilele petrecute in celula nu au afectato pe Juliette si ca nu este nebuna.Imediat cum demonstreaza asta personaje noi intra in actiune.Liderul Restauratie vrea sa o cunoasca.
Warner este liderul Restauratiei.Un baiat obsedat de putere si de Juliette.
Vrea cu orice pret ca Juliette sa i se alature spunandui ca puterea ei este un dar pe care ar trebui sa il foloseasca.Ceea ce de fapt vrea Warner este ca Juliette sa il ajute sa castige un razboi care ar putea sa distruga orasul pentru intodeauna.
“You think that because I am unwanted, because I am neglected and-and discarded-"
My voice inches higher with every word, the unrestrained emotions suddenly screaming through my lungs. "You think I don't have a heart? You think I don't feel? You think that because i can inflict pain, that i should? You're just like everyone else. You think I'm a monster just like everyone else. You don't understand me at all.”
Bineinteles,exact cum ma asteptam,Juliette il refuza,facandul pe Warner sa recurga la metode mult mai urate pentru ai arata ce este in stare sa faca pentru a obtine ceea ce vrea.

“I have a curse.
I HAVE A GIFT.
I'm a monster.
I'M MORE THAN HUMAN.
My touch Is lethal.
MY TOUCH IS POWER.
I am their weapon.
I WILL FIGHT BACK.”
Primul lucru care il face Warner este sa oblige un soldat-Jenkins-sa o atinga pe Juliette si aproape ca moare in fata ei.Ea este in stare sa intrerupa-sa se retraga la timp,dar atunci cand face contactul cu cineva senzatia pe care o are este mult mai tare decat vointa ei.
Dupa ceva timp afla ca Adam nu a tradat-o si ca isi aminteste perfect de ea din copilarie.Din acel moment se intampla multe lucruri intre ei -lucruri din cauza carora mi-am dat seama imediat ca o sa se intample ceva intre ei.Imediat dupa faza cu Jenkins ,Juliette incearca sa fuga iar Adam suporta consecintele.Asta chiar ca nu imi mai place!
Oh!Boy...deja dau prea multe detalii.
Ca sa scape de camerele de filmat din camera ei,Juliette ii spune lui Warner ca o sa faca un lucru pentru el,dar la schimb va trebui sa scoata camerele...Dar acel lucru pe care Warner il cere la schimb dovedeste din nou cat de crud este.
Juliette este dusa intr-o camera de tortura plina de cabluri de curent.Imediat dupa ea un copil cam de vreo 3-4 ani este bagat inauntru legat la ochii.Ceea ce ii cere Warner este sa salveze copilul inainte sa se curenteze.
Dar care este diferente?Daca Juliette il atinge copilul moare,daca se curenteaza sunt sanse sa moara.Rezultatul ar fi acelasi,dar bineinteles copilul supravietuieste(pentru a afla mai multe va propun sa cititi cartea!).
Dar aceasta scena ii amintesc Juliettei prima ei crima.Incercase sa ajute un copil care fusese lasat sa umble singur printr-un magazin,se impiedicase iar Juliette a incercat sa il ajute.Dar nu era vina ei!A fost un accident.
Warner reuseste sa o faca pe Juliette sa il urasca si mai tare ,iar relatia dintre ea si Adam devine din ce in ce mai legata.Se iubesc!Ei,uite partea buna !
Adam si Juliette reusesc sa scape de Restauratie fugind intr-un loc unde Adam stie sigur ca nu il pot urmari.
Sunt anumite scene care m-au facut sa fiu Team Adam cam de la inceput..de exemplu:
"Juliette,"he whispers,and i realize just how close he is.I'm not sure why i haven't evaporated into nothingness."It's been me and you against the world forever,"he says."It's always been that way.It's my fault i took so long to do somthing about it."
"No"I'm shaking my head "It's not your fault-"
"It is.I fell in love with you a long time ago.I just never had the guts to act on it."
"Because i could've killed you."
He laughts a quiet laught."Because i didn't think i deserved you."
Mereu am senzatia ca dupa asemenea scena urmeaza ceva rau si uneori chiar am dreptate.
The things people would do for power-ceea ce i se potriveste lui Warner .
Adam si Juliette continua sa fuga de Restauratie ajungand intr-un alt orasel in care locuieste fratele lui Adam,James.Un baietel in varsta de 10 ani pe care Adam nu il mai vazuse de 6 luni.
Lucrurile se complica si acolo datorita faptului ca un soldat,Kenji,ajunge la ei brusc.Fusese torturat pentru informatii si reusise sa fuga .
Din nou Warner ii gaseste.Juliette ajunge pe mana lui.Adam este torturat.Kenji si James ii asteapta intr-o ascunzatoare.Urmatoarea scena este una pe care am savurato din toata inima.Juliette il impusca pe Warner!YEY!Juliette il gaseste pe Adam,se urca intr-o masina si dupa ce se duc dupa Kenji si James se duc la adapostul despre care le vorbea Kenji.
Adapostul despre care vorbea Kenji este un loc special pentru oamenii care Juliette,cei cu puteri supranaturale care vor lupta impotriva Restauratiei!Happy ending!For now.
 Uff..cu asemenea sfarsit abia astept sa apara volumul doi.
Recunosc ca mi-a placut cartea,insa repet  ca nu mi-a placut repetarea propozitiilor sau cuvintelor de 3 ori nu mi sa parut un lucru interesant.Obsesia lui Warner si lucrurile pe care le face m-au cam socat,insa iubirea lui Adam fata de Juliette ma ajutat sa citesc in continuare cartea fara nici o problema.

Cam atat am avut de spus.
Din partea mea cartea a primit 5 stele,asta din cauza ca nu am mai citit pana acum vreo carte asemanatoare si are ceva nou.Un grup de oamenii cu puterii supranaturale,si nu mai este vorba despre Vampiri,Varcolaci...
Cute. Va recomand cartea!

2 comentarii:

Pop Andreea spunea...

Frumoasa recenzia! Abia astept sa o citesc si eu cand o vor scoate cei de la Leda!

Blacky spunea...

A aparut la noi!In sfarsit as putea sa spun.Ma bucur foarte mult.